onsdag 23 februari 2011

S:t Polykarpus himmelska födelsedag



Idag den 23 februari firar den apostoliska kristenheten minnet av apostellärjungen S:t Johannes elev och efterföljare i det heliga prästämbetet Polykarpus av Smyrna. Inför sin avrättning bad S:t Polykarpus en bön som lyder:

"Herre Allsmäktige Gud, Jesu Kristi Fader. Genom din älskade och välsignade Son har vi motagit kunskapen om dig. Du är Gud över änglar och alla makter, över hela skapelsen och de rättfärdigas släkte, de som lever i din åsyn. Jag prisar dig eftersom du har funnit mig värdig denna dag och timme för att räknas bland martyrerna och få dricka Kristi bägare för att uppstå till evigt liv med kropp och själ i Den Helige Andes odödlighet. Må jag i dag bli mottagen bland dem i din åsyn - som ett rikt och välbehagligt offer, så som du i förväg har ordnat, uppenbarat och fullföljt, du trofaste och sanne Gud. Därför lovsjunger jag dig för alla ting; jag prisar dig, jag ärar dig genom den evige och himmelske överstepräst, Jesus Kristus, din älskade Son. Genom honom och tillsammans med honom och den Helige Ande tillkommer äran, nu och i kommande tider. Amen."

Polykarpus uppnådde den aktningsvärda åldern av 86 år och angående hans martyrium har biskopen Ireneus som var lärjunge till Polykarpus skrivit. I akten finns uppgifter om ytterligare tre avskrivare av dokumentet som ögonvittnena till den Efesiske biskopen och lärjungen till S:t Johannes Teologen. Dessa är: Gaius, Pionus och Isokrates. Som författare till brevet anges Marcion, som av den tidiga kyrkan ansågs vara en särskilt farlig heretiker på grund av sin förmenta esoteriska kunskap, som kallades gnosisticism.

Som antik litteratur betraktat präglas Polykarpus martyrium av en saklig realism utan många legendariska utsmyckningar, vilket vittnar om författarens skicklighet med skrivdonen.

Domine Jesu Christe, filius Deus Israel, miserere nobis peccatoribus / Herre Jesu Kriste, Israels Guds Son, förbarma dig över oss syndare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar