måndag 21 maj 2012

Vårkonsert med Umeå studentkör

Onsdagen den 23 maj kommer Umeå studentkör under Tomas Plejes ledning att göra konsert i Umeå Stadskyrka. Det blir musik från 1500-talets Giovanni Pierluigi da Palestrina, vars psaltarmotett Sicut Cervus, desiderat ad fontes aquarum hör till den tidiga vokalbarockens höjdpunkter. I översättning handlar psalmen om hjorten som längtar till vattenbäckar på samma sätt som människosjälen längtar efter Gud; tillvarons absoluta grund. Vidare kommer en komposition av Salomos Höga visa av den engelsk-kanadensiske tonsättaren Healey Willan att framföras.

Från Frankrike kom tonsättaren Francis Poulenc (1899-1963) vars tonsättning av poeten Paul d'Eluards diktsvit Un soir du neige / En afton med snö vi kommer att framföra no. 6 Le jour m'étonne et la nuit me fait peur. Här följer en inspelning från YouTube-kanalen Reins kanaal med Bragi a Capellakoor under Rein de Vries ledning:




 Från Umeå kommer min kreative sångarkollega Nils Hansson vars poesi och musik kommer att uruppföras. Det är ett stycke musik som heter Liljekonvalje och är skriven i F-dur. Det är en härlig musik du skrivit Nils och det ska bli intressant att lyssna till vad vi kan åstadkomma med den på onsdag!

Utöver dessa stycken kommer även någon nationalromantisk musik av Hugo Alfven och Wilhelm Stenhammar att framföras. Dessa ska dock inte jämföras med den makalöse Umeåbon Wilhelm Pettersson-Berger som grundade vårt eminenta Musiksällskap under sin tid i Umeå på 1880-talet. Av Wilhelm Pettersson-Berges musik har Umeå studentkör rönt framgångar med framförallt J.P. Jacobsens danska poem Stemning som gjort stort intryck på Studentkörens publik i samband med våra resor till kontinenten.

Sist men inte minst kommer vi att få njuta av läkarstudenten Clara Sjöbergs fantastiska sopranröst i en samling folkkoraler arrangerade av Stefan Dässman.

Hjärtligt välkommen till Umeå studentkörs vårkonsert 2012!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar