lördag 3 oktober 2015

Sankt Mikaels dag

Psaltaren 103:13-22
Så som en far förbarmar sig
 över barnen,
 så förbarmar sig Herren över dem som vördar honom,
 för han vet hur vi är skapade,
 han tänker på att vi är stoft.

Människans dagar är som gräset,
 hon blomstrar som blomman
 på ängen.
 Vinden sveper fram över den
 och den är borta,
 dess plats minns den inte mer.
 Men Herrens nåd varar
 från evighet till evighet
 över dem som vördar honom
 och hans rättfärdighet
 ända till barnbarnen,
 när man håller hans förbund
 och tänker på hans befallningar
 och följer dem.

Herren har grundat sin tron
 i himlen,
 hans rike råder över allt.
 Lova Herren , ni hans änglar,
 ni starka hjältar
 som utför hans befallning
 så snart ni hör ljudet av den. Lova Herren, alla hans härar,
 ni hans tjänare
 som gör hans vilja.
 Lova Herren, alla hans verk,
 överallt i hans välde.
 Lova Herren, min själ!



2 Konungaboken 6:14-17
Då sände han dit hästar och vagnar och en stor här. De kom om natten och omringade staden. När gudsmannens tjänare tidigt på morgonen steg upp och gick ut, se, då hade en här med hästar och vagnar omringat staden. Tjänaren sade till gudsmannen: "O, min herre, vad skall vi ta oss till?" Han svarade: "Frukta inte! De som är med oss är fler än de som är med dem." Och Elisa bad: " Herre , öppna hans ögon, så att han ser." Då öppnade Herren tjänarens ögon, och han fick se att berget var fullt av hästar och vagnar av eld runt omkring Elisa.

Johannes uppenbarelse 12:7-12
Och det blev strid i himlen: Mikael och hans änglar stred mot draken. Och draken och hans änglar stred, men han var inte stark nog, och det fanns inte längre någon plats för dem i himlen. Och den store draken, den gamle ormen som kallas Djävul och Satan och som förleder hela världen, kastades ner på jorden och hans änglar kastades ner med honom. Och jag hörde en stark röst i himlen säga:

"Nu tillhör frälsningen
 och makten och riket vår Gud
 och väldet hans Smorde,
 för våra bröders åklagare
 är nerkastad,
 han som dag och natt
 anklagade dem inför vår Gud.

De övervann honom
 genom Lammets blod
 och genom sitt vittnesbörds ord,
 de älskade inte sitt liv så högt
 att de drog sig undan döden.

Jubla därför, ni himlar
 och ni som bor i dem!
 Men ve dig, du jord och du hav,
 för djävulen har kommit ner
 till er i stor vrede,
 eftersom han vet
 att hans tid är kort."
 

Matteusevangeliet 18:1-11
I samma stund kom lärjungarna fram till Jesus och frågade: "Vem är störst i himmelriket?"  Då kallade han till sig ett barn och ställde det mitt ibland dem och sade: "Jag säger er sanningen: Om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni inte in i himmelriket. Den som ödmjukar sig som det här barnet, han är den störste i himmelriket. Och den som tar emot ett sådant barn i mitt namn tar emot mig.
Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom hade det varit bättre att få en kvarnsten hängd om halsen och bli sänkt i havets djup. Ve över världen som förför! Förförelser måste komma, men ve den människa genom vilken förförelsen kommer. Om din hand eller din fot förleder dig till synd, så hugg av den och kasta den ifrån dig! Det är bättre för dig att gå in i livet stympad eller halt än att ha båda händerna och båda fötterna kvar och kastas i den eviga elden. Och om ditt öga förleder dig till synd, så riv ut det och kasta det ifrån dig! Det är bättre för dig att gå in i livet enögd än att ha båda ögonen kvar och kastas i det brinnande Gehenna.
 Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små. Jag säger er att deras änglar i himlen alltid ser min himmelske Fars ansikte.
  
Nu sjunger Gud Din kristenhet. Ditt pris och lov i evighet Och tackar för Din gåva, Att änglarna Du skapat har Och sänder dem till vårt försvar, Som i Ditt Ord har lovat.
Sankt Mikael lik Kristus är, han anför himlens änglahär, när den mot draken strider. Guds änglar håller om oss vakt, de skyddar oss från satans makt, så vi ej skada lider.

Den gamle draken vilar ej, Han traktar efter dig och mig, Allt ont vill han oss göra. Han skada vill kropp själ och allt, Och ständigt han beräknar kallt, Hur han skall oss förgöra.

Från honom kommer kätteri, Mord uppror, krig och tyranni, Guds ordning han upplöser. Han folket hetsar mot varann, Ty vänskap han ej tåla kan, Sin vrede han utöser.

Tack därför Herre Jesu kär, För att du änglar ger oss här, som skyddar oss från fara. För fiendens försåt och list Och för hans pilar Herre Krist, Oss med Ditt blod bevara.
Nicolaus Hermann, Kerstin Jonsson
Luthersk psalmbok 134

Gud, Du som i Din obegripliga visdom har sänt Dina heliga änglar för att de skall tjäna Dina utkorade vänner till salighet, vi ber Dig: Ge oss nåd att genom deras  tjänst övervinna vår fiende djävulen och allt det onda, som han tillfogar oss. Genom Jesus Kristus  som lever och regerar med Dig och den Helige Ande, från evighet till evighet. Amen.

Vi tackar Dig, Herre vår Gud, för Din faderliga barmhärtighet, att Du har sänt oss Dina heliga änglar, för att de skall vaka över oss och beskydda oss för djävulens onda anslag. Vi ber Dig: Regera våra hjärtan med Din Helige Ande, så att vi i all slags nöd, som drabbar oss, kan behålla den trösten, att Dina heliga änglar ger akt på oss och är vårt kraftiga beskydd, så att inte djävulen och den onda världen skadar oss. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar