torsdag 29 september 2011

In principio Deus creavit celum et terram



I begynnelsen skapade Gud himmelen och jorden och Herrens Ande svepte fram över vattenmassorna. Och Gud såg allt det, som han hade skapat, att det var mycket gott.

Till det goda Gud skapade hör änglarna, Guds sändebud som tjänar Guds rättfärdigförklarade mänsklighet i tron på Jesus Kristus.

Idag minns den kristna kyrkan den helige ärkeängeln Mikael. I sin egenskap av skapad budbärare åt Herren har han en viktig funktion i liturgin som pågår inför Guds tron i himmelen. I det gamla antifonalet från Bygdeå i Västerbotten lyder Mikaelidagens liturgiska text:

Det uppstod en tystnad i himmelen, när draken gav sig i strid med Mikael, ärkeängelen. Och då hördes en röst ifrån många tusenden, som sade: Frälsning, ära och styrka tillkommer Gud, den Allsmäktige.

Havet skakade och jorden skalv, när ärkeängelen Mikael steg ned ifrån himmelen. Det är ett hållbart ord och i allt värt att mottagas, att Mikael, ärkeängelen, utkämpade en strid med djävulen. Tack vare Guds nåd kunde han vinna seger i himmelen. Och den gamle fienden fick lida ett stort nederlag. Mikael, ärkeängel, må du komma för att bistå Guds folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar